Talán nem túlzok, hogy ha azt mondom, nincs is karácsony bejgli nélkül. De honnan is származik ez a karácsonyi finomság, vajon van magyar eredete?
Nem is vitás, hogy az eredetével kapcsolatban sok vélemény napvilágot látott már. Olvastam, hogy a 14. században is készítették ezt a finomságot már Szilézia vidékein. Egy magyar gasztronómiai foodstylist azonban cáfolja azt a bizonyos sziléziai eredetet.
Ha nincs sziléziai eredet akkor honnan származik ez az ízletes csoda? Nem tudják biztosan megmondani...Annyi biztos, hogy hazánkban a 19.században terjedet el, és kezdetben csak házilag készítették, és nem is meglepő, hogy a családi ünnepek süteménye volt.
Azt hallottam nagymamámtól, ha karácsonykor diós bejgli kerül az asztalra akkor az megóv a rontástól, ha pedig mákos akkor a következő évben bőség és nagy boldogság fogja érni a ház lakóit. Elviekben a fiatal lányoknak pedig hamar férjet fog hozni az új év.
Szerintem a magyar karácsonyt el sem tudjuk képzelni bejgli nélkül, minden háznak és háziasszonynak megvan a maga kis bejgli receptje.
Mákosat vagy diósat, gesztenyéset vagy marcipánosat?
Hazánkban ez minden évben megújul, kerülnek elő újabbnál újabb szuper recept ötletek. Én személy szerint a diósra esküszöm, nekem a diós ízvilága gazdgabb.
Sütni vagy nem sütni?
Nem mindenkinek van például ideje vagy esetleg tudása saját bejglit sütni, ezért ez a finomság beszerzése gyakran boltokból történik.Véleményem szerint a bejgli sütésnek varázsa van, hiszen lehet, hogy szarrá reped....de akkor is saját kezüleg sütöm meg a szeretteimnek, ha nem sikerül, akkor ki kanalazzuk a tepsiből, hiszen az íze a lényeg és nem a kinézete.
by: GossipGirls